ПРАВО БУТИ НЕ ТАКОЮ, ЯК ІНШІ

У рамках проекту «#япоруч» відбулась зустріч із вихованцями гуртка «Жар – птиця» (керівниця Ганна Шугай), під час якої було проведено заняття з розвитку доброзичливості і толерантності.

Чому саме ця тема?

Тому що розвиток розуміння почуттів інших людей у проблемних ситуаціях, розвиток загального уявлення про ввічливість і толерантність, виховання доброго ставлення до інших людей  – це дуже важливо! Зараз, у безмежному морі різноманітних культур, релігій, думок, ідей, що належать людям різних країн, на допомогу має прийти «рятувальне коло» толерантності.

 «Толерантність – це розуміння того, що людина має право бути не такою, як інші». І саме таке визначення є найбільш відповідним значенню терміна «толерантність». Адже доволі просто з повагою ставитися до людей зі схожими поглядами, набагато важче терпимо сприймати інакших.

 Визначали з вихованцями,  що ж таке толерантність.

Толерантність означає повагу, здатність без агресії сприймати думки, поведінку, спосіб життя іншої людини, якщо вони відрізняються від наших.

Толерантність передбачає, що у мене є свої погляди, у когось іншого вони інші, і хоча я ці погляди не поділяю, але терпимо до них ставлюся.

Толерантність – це доброзичливе ставлення до чогось. Але толерантна людина не повинна бути поблажливою до всього, наприклад, до порушення прав людини. Те, що порушує загальнолюдську мораль, не має сприйматися як толерантність.

Толерантність – це єдність у різноманітності.

Це означає визнання того, що людина за природою своєю відрізняється зовнішнім виглядом, становищем, мовою, поведінкою і має право жити в мирі, зберігаючи свою індивідуальність. Це також означає, що погляди однієї людини не можуть бути нав’язані іншим.

З’ясували, чому виникають конфлікти

  • Тому що ми не розуміємо один одного
  • Не вміємо себе стримувати
  • Не сприймаємо чужих ідей
  • Не вміємо себе контролювати
  • Завжди хочемо взяти ініціативу в свої руки
  • Не вміємо слухати інших

Вирішили вчитись толерантності

Контролювати себе, бути відкритим до чужих ідей, вміти слухати інших. Кожен з нас унікальний та індивідуальний. І незважаючи на те, що ми такі, нам потрібно вчитися жити разом, дружити, спілкуватися і толерантно ставитися до особливостей характеру і зовнішності інших людей.

Пограли

Спробували на кожну літеру слова ТОЛЕРАНТНІСТЬ назвати рису характеру, притаманну толерантній людині.

 Т – товариський, тактовний.

 О – об’єктивний, особливий, оригінальний

 Л – лояльний, лагідний

  Е – енергійний, елегантний

  Р – розсудливий, рівний, рівноправний

 А – активний, акуратний, авторитетний

  Н – надійний, найдорожчий

  Т – терплячий

  Н – незалежний

  І – інтелігентний

  С – співчутливий

  Ть – тактовний

Вивели правила толерантного ставлення

  1. Захищайте свої права, не порушуючи прав інших людей.
  2. Пам’ятайте, що кожна людина має право на вибір (стиль, імідж, звички)
  3. Дотримуйтесь норм етикету при спілкуванні з іншими.
  4. Поводьтеся з іншими так, як би ви хотіли, щоб вони поводилися з вами.

Отримали «Мішечок порад» від психолога:

  • Будьте готові до того, що всі люди різні – не кращі й не гірші, а просто різні;
  • Навчіться сприймати людей такими, якими вони є, не намагайтесь змінити в них те, що нам не подобається;
  • Цінуйте в кожній людині особистість і поважайте її думки, почуття, переконання, незалежно від того, чи збігаються вони з вашими.

 

P.S. Сучасна культурна людина має володіти не тільки знаннями. Аби досягти успіху у власному житті, не витрачати сил на конфлікти та бійки, кожному доцільно сформувати у собі толерантність. Це вважається ознакою високого розвитку індивідуума, групи, суспільства в цілому.

 

Олена Філоненко, практичний психолог