ВІЙНА, ОКУПАЦІЯ, ТРИВОГА

День пам’яті та примирення та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні нагадують про страшну катастрофу на території Європи у ХХ столітті та вміння цінувати мир і захищати його всіма розумними засобами. Саме тому Україна обрала європейську відповідальну модель пам’ятання під гаслом «Ніколи знову».

5 травня   діти що мешкають у гуртожитку  по вул. Фанатська 22  брали участь у інтелектуальній грі  «Ми – це Європа», яку організували педагоги  ЗПО «МПДЮТ» Ніна Самофалова  та Олена Каменєва.

Гра проходила за трьома категоріями: «Країни», «Дати» та «Власна думка». Під час гри  учасники  за допомогою прапорів називали країни – учасниці цих страшних подій;  дізналися, що війна почалася 1 вересня 1939 року з вторгнення військ нацистської Німеччини до Польщі, а завершилася 2 вересня 1945-го  капітуляцією Японії; нейтральна країна Норвегія два місяці виборювала свою незалежність; в Болгарії та Румунії діяли антифашистські сили; як фашисти  57 ночей поспіль бомбардували  Лондон і він витримав; 22 червня 1941 року нацистська Німеччина напала на Радянський Союз і окупувала Україну. Втрати України  у Другій світовій війні становлять понад 10 млн. осіб. 28 жовтня 1944 року  відбулось повне звільнення українських земель від нацистської неволі.

Учасники гри висловлювали свої думки про війну, яка несе зло, сльози, горе, втрату рідних та близьких, розлуку в родинах. А ще ми разом мріяли про мир та згадували  країни, які підтримують нашу рідну Україну в її боротьбі  з російською агресією.

Цім дітям не треба було пояснювати, що таке війна, окупація, тривога  або втрата близьких. Вони свідки першої війни ХХІ століття на території Європи. І добре розуміють, що мир і злагода -– це найцінніші здобутки суспільства!

В грі брали участь дві команди: «Перемога» та «Червоний мак».  Перемогла команда «Червоний мак». Всі учасники отримали призи від волонтерів із Німеччини.