ВІЙНА І ДІТИ: ПОГЛЯД З СЕРЕДИНИ

У рамках проекту «#япоруч» 04.01.2023 відбулась зустріч Олени Філоненко, практичного психолога,  зі старшими  вихованцями хореографічної студії «Весняночка». Тема зустрічі звичайно актуальна. Війна, яка увірвалась  у щасливе життя наших вихованців, розлучила сім’ї, близьких, друзів, порушила плани, принесла стреси та хвилювання за близьких та країну.

Зустріч тривала 40 хвилин, на протязі всього часу діти задавали питання,  розповідали свої історії та уважно слухали поради психолога.

Як пережити війну? Як зберегти психічне здоров’я під час війни?

Війна – це складний період, який важко пережити, особливо психологічно. Та це час, коли потрібно намагатись зберігати спокій, знаходити у собі сили, щоб допомагати ближнім та собі зберегти життя.

ПІДТРИМУЙТЕ АКТИВНІСТЬ.

Не сидіть на місці, не чекайте чогось, обов’язково робіть те, що можете робити. Не виконуйте певну діяльність через силу. Навіть якщо Ви виконуєте прості побутові справи – це допоможе вашому тілу позбутися фізичної напруги, викликаної тривожністю. Будьте зайняті! Це найдешевші ліки на землі – і одні з найбільш ефективних!

МІНІМІЗУЙТЕ ПЕРЕГЛЯД НОВИН.

Інформаційна атака є найбільш травматичною в ситуації воєнної загрози, оскільки масова паніка негативно впливає на адекватність реакцій людини. Пам’ятайте, що від новин, від інформації можна постраждати більше, ніж від перебування безпосередньо в зоні бойових дій. Найголовніші новини – у вас за вікном. Зробіть собі гучний сигнал на повідомлення про необхідність іти в укриття. Решту новин перевіряйте по 5-10 хвилин на годину, не частіше. Ставте таймер. Постійне «поїдання» інформації перевантажує мозок і не дає спокою та опори, хоч саме це ми там і шукаємо. Займатися улюбленими справами, більше спілкуватися з друзями та батьками.

Як впоратися з панікою?

Паніка охоплює людину із різних причин: хвилювання за життя і здоров’я рідних, часті вибухи і повітряні тривоги. Будь-що може стати причиною для паніки.

ВИКОРИСТОВУЙТЕ ТЕХНІКИ РЕЛАКСАЦІЇ.

Це можуть бути дихальні техніки, Наприклад: зробіть звичайний неглибокий вдих і на затримці дихання по черзі напружте всі-всі м’язи тіла від пальців ніг до голови, потримайте 2-3 секунди максимально сильну напругу, і з видихом розслабтесь. Повторіть кілька разів. Тривога – тілесна реакція, перш за все. Тож така вправа дозволяє зняти напругу з тіла і розслабити психіку. Також можна спробувати записувати думки у щоденник. Це допомагає зрозуміти ситуацію і відчути полегшення.

Вправа «Я- океан». Уявіть, що ви миттєво виростаєте розміром в океан. Величезними, як сонячний промінь чи найвища гора, стаєте дуже високими та широкими по горизонталі та вертикалі. Відчуйте, який стан приходить. Також можна поставити на заставку телефону фото океану. У нас є вибір: відчувати себе маленькими склянками води, чого від нас очікують вороги, або  величезними океанами, які можуть вмістити в себе всю тяжкість часу, з якою ми зіштовхнулися.

Як підтримати батьків?

«Коли комусь потрібні слова підтримки від вас, не треба намагатися розділити з людиною почуття паніки, смутку та інші негативні емоції . Ваша мета знизити рівень тривожності та заспокоїти близького.

Якщо ми говоримо про підтримку загалом, то підтримати людину найлегше словами: «Я тебе підтримую», «Мені шкода, що так сталося», «Я тебе люблю», «Я з тобою». Зараз найкращий час для того, щоб навчитися комунікувати та висловлювати свої почуття: мені страшно, мені боляче, мені самотньо, мені тривожно і т.д. Таким чином емоційний стан покращується, особливо якщо тебе розуміють і підтримують.

Як не сваритися з рідними під час війни?

Ваші близькі –  це завжди ресурс. Розмовляти на тему загроз і війни можна, але не варто заглиблюватися, щоб не було застрягання на цій темі. І якщо ви навпаки відчуваєте тільки стрес після розмов – мінімізуйте таке спілкування. Розмовляйте на нейтральні теми. Не лише надавайте допомогу, а дозволяйте іншим підтримувати вас та допомагати вам. Саме цінність добрих і близьких відносин має бути на першому місці. Сьогодні треба покращувати в собі вміння слухати. Цінність людини, яка тебе якісно вислухає – неможливо переоцінити. Справді близька і рідна людина – це та, в якої можна сховатися під крильцями «розуміння», «поваги», «спокою» і «любові». Цінуйте в своєму оточенні таких і будьте такими для своїх рідних.

ВИКОРИСТОВУЙТЕ ТЕХНІКУ ПОДЯКИ. Дякуйте за те, що у вас є їжа, місце під дахом, зв’язок із рідними, ви живі і з вами все відносно гаразд. У такі складні часи наші життєві цінності кардинально змінюються і після використання цієї техніки ви починаєте більше цінувати те, що маєте.

ВІЙНА – ЦЕ ЛЮБОВ. Дивно й парадоксально, але війна – це любов. До життя, до людяності, до рідних людей, до кота, до даху над головою, до країни, до воїна, до незнайомця з синьо-жовтою стрічкою, до мови, до-до-до… Ненависть до ворога – рівнопропорційна любові до рідного. Це теж зброя. Несамовита Любов до рідного нехай тримає нашу високу планку, бо якраз нею ми відрізняємося від ворога.

P.S. У кожній дитині вже є своя історія, свої спогади про  страшні відчуття  на початку війни, сумування за рідним містом під час виїзду  за межі країни. А після повернення додому – відчуття радощі від можливості спілкування з друзями та рідними. А особливо,  від можливості займатися улюбленою справою  – танцювати!