ДО ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ДНЯ ПСИХОЛОГІВ

Сьогодні, 23 квітня, в Україні своє професійне свято відзначають психологи.

Чи знаєте ви, що:

  • приблизна кількість психологів, які є членами професійних спільнот в Україні, складає 4500 осіб;
  • із психологом потрібно співпрацювати: психолог не лікує, а допомагає вам розв’язати вашу проблему, подолати виклик чи пережити травмівний досвід;
  • щоб отримати позитивний результат, людина має бути зацікавлена у позбавленні проблем. Для цього слід розповісти психологу про причини її появи і активно взаємодіяти з ним у процесі пошуку рішень.

 

Наведу декілька цікавих фактів про психологію людини:

 

  1. Немає для людини кращого звуку, ніж його вимовлене ім’я. Перше, що треба запам’ятовувати при знайомстві – ім’я. Не посаду, не професію, а ім’я. Це основне правило установки хороших відносин.
  2. Мозкова діяльність продовжується навіть тоді, коли ми відпочиваємо. У цей момент відбувається фільтрація того, що дійсно потрібно відкласти в пам’яті, а що прибрати «про запас». Прокинувшись вранці ви ніколи не забудете те, що дійсно важливо для вас, але і не згадаєте того, на чому не зупинили свою увагу вчора.
  3. Людина відчуває себе більш успішною та щасливою тільки тоді, коли її мозок чимось зайнятий. Більше того, сіру речовину не цікавить монотонна робота – мова йде саме про постійну метушню концентрації та перемикання з однієї роботи на іншу. Тільки в такі моменти людина відчуває себе щасливою.
  4. Тривалість візуального контакту залежить від відстані між співрозмовниками. Чим більша відстань – тим більш тривалі контакти очей можливі між ними. Тому спілкування буде більш ефективним, якщо партнери сидять по різні боки столу – в цьому разі збільшення відстані між ними буде компенсовуватися збільшенням тривалості контакту очей.
  5. Згідно з психологією людини для набуття нової звички необхідно в середньому 60 днів. Так, наприклад, для переходу на правильне харчування знадобитися приблизно 55 днів, а ось до спорту – до 75 днів.
  6. Найкращим засобом від тривожності і стресу є читання. Це заняття дає швидкий ефект на організм і є ефективнішим за такі способи «розслаблення», як вживання алкоголю чи заїдання.

Піклуйтеся про своє самопочуття та будьте здорові!

 

Олена Філоненко, практичний психолог.