«ПЛЕКАЄМО МОВУ». ЛІНГВІСТИЧНИЙ АРТ-МОБ

Мова − це найважливіший засіб спілкування і пізнання та один із ключових факторів незалежності країни. Щороку 9 листопада Україна відзначає День української писемності та мови. Це свято було встановлено указом Президента України  6 листопада 1997 року. Зазвичай в цей день вшановують пам’ять Преподобного Нестора-Літописця, відзначають найкращих популяризаторів українського слова.

Напередодні цієї важливої дати Центр дитячих соціальних ініціатив «Оріон» (керівник Ніна Самофалова) провів лінгвістичний арт-моб, учасники якого зробили екскурс в історію, дізналися, що саме з Преподобного Нестора-Літописця  починається писемна українська мова. Він є автором найдавнішої пам’ятки історіографії та літератури українців – «Повісті минулих літ», яка була завершена близько 1113 року. Засновником української літературної мови є Іван Котляревський, а Тарас Шевченко своїм величезним талантом розкрив невичерпні багатства української мови, осягнув її, і  як ніхто, відчув чудову, чарівну музику українського слова.

Ну що б здавалося, слова…

Слова та голос – більш нічого.

А серце б’ється – ожива,

Як їх почує!.. Тарас Шевченко

Вихованці підібрали вислови, афоризми про українську мову видатних українських письменників, громадських та культурних діячів, історичних постатей. Під час арт – мобу звучали вислови Олеся Гончара, Панаса Мирного, Лесі Українки, Лілії Костенко, Миколи Гоголя,  Ірини Вільде, Євлія Челебі та інших. Вихованці обмінювались думками, наголошували, що  варто дбати про чистоту та красу рідної мови, пам’ятати про її вишуканість, гармонійність та милозвучність.

В заході брали активну участь вихованці вокально-хореографічної студії «Чайка» (художній керівник Юрій Трубчанінов, педагог Олена Корнєєва),  хореографічної студії «Весняночка» (художній керівник Наталія Воронцова), гуртків англійської мови (керівник Ганна Романенко), «FitnessBetta» (керівник гуртка  Тетяна Белькова), студії образотворчого мистецтва (керівник Алла Татаринова). До заходу долучилися наші вихованці, які перебувають за кордоном та педагоги закладу.

Сучасна українська мова налічує близько 256 тисяч слів і включена до списку мов, які успішно розвиваються. Українська мова одна з найкрасивіших мов та визнана другою за мелодійністю мовою світу після італійської.

Тож цінуємо та плекаємо нашу рідну українську мову, бережімо її , як скарб, без якого не може існувати Україна як держава.