НАЦІОНАЛЬНО-ПАТРІОТИЧНЕ ВИХОВАННЯ У КОНТЕКСТІ СУЧАСНИХ ВИКЛИКІВ

02.02. 2023 у ЗПО «Міський Палац дитячої та юнацької творчості» відбулася педагогічна нарада «Національно-патріотичне виховання у контексті сучасних викликів». Форма проведення: педрада – стимуляція, яка включала до себе творчі інформаційні інсталяції, об’єднані національною ідеєю, та мала за мету активізацію діяльності педагогічного колективу зі створення у закладі інноваційного середовища в системі національно-патріотичного виховання.

Педагогічна нарада відбувалась у змішаному форматі. Педагоги, що на сьогодні знаходяться за межами міста та України, змогли взяти участь у нараді на платформі  ZOOM. Шість спікерів розкрили наступні теми.

«Компоненти сучасного національно-патріотичного виховання українців. Неординарні ідеї та корисні лайфаки» – тема виступу Світлани Горлової,  заступниці директорки з НВР. Вона надала присутнім корисні поради, спрямовані на формування національної само ідентичності й патріотизму, оновлення деяких підходів, поглядів, стверджень що до  цього питання, висвітлила  проблеми національно-патріотичного виховання, його актуальність та важливість цінити власну історію, мову, культуру.

Олена Філоненко, практичний психолог, в своєму виступі «Маркери сформованості патріотизму у контексті кардинальних змін виховної парадигми» розповіла, що ефективність національно-патріотичного виховання, вимірюється тим, наскільки глибоко ідея Батьківщини проникає в духовний світ дитини періоду його становлення як людини й громадянина, познайомила з результатами опитування вихованців закладу, як вони розуміють два ключових поняття «Батьківщина» та «Патріотизм».

Іляна Печерська, керівниця гуртка «Журналістика та видавнича справа», представила результати бліц – інтерв’ю з педагогами гуртків декоративно – ужиткового мистецтва, та продемонструвала сьогоденні виклики та зміни, які  знаходять відображення в дитячій творчості. «Сьогодні ніщо так не надихає, як образ України… цим наскрізь проникнута і дитяча творчість».

Сучасні та ефективні інструменти роботи з патріотичного виховання представила Ольга Карпенко, завідувачка  методичним відділом, порадила форми, методи виховання та джерела для освітньої діяльності.

Тема «Формування ціннісних орієнтирів і громадянської самосвідомості шляхом участі у патріотичних акціях та заходах», була представлена у формі творчого відео дайджесту, який підготувала Аліна Лаврова, культорганізатор, який підвів підсумки активної участі вихованців закладу в різних заходах на допомогу ЗСУ.

Людмила Маринюк, директорка, зупинилась в своєму виступі на важливих аспектах виховної роботи закладу позашкільної освіти  в умовах війни. Вона ще раз нагадала, що: педагог – відповідальна та публічна професія, тож варто пам’ятати, що, своїм прикладом і поведінкою він транслюєте цінності, а діти їх зчитують, що патріотів може виховати лише патріот. Людмила Вікторівна запропонувала розробити «Дорожню карту впровадження Концепції національно-патріотичного виховання в освітній процес ЗПО «МПДЮТ»  – план дій, конкретних кроків і завдань.

Модератор заходу, Володимир Шпіленок, завідувач відділом інформаційної та видавничої роботи, забезпечив якісний технічний супровід педагогічної наради.

Педрада відбулась з дотриманням всіх безпекових умов, у закладі є сховище на випадок повітряної тривоги.