ПІДСУМКОВА ПЕДАГОГІЧНА НАРАДА

31 травня 2023 року у змішаному режимі із застосуванням платформи ZOOM для тих педагогів, що знаходяться тимчасово не у місті Запоріжжі, відбулась підсумкова педагогічна нарада ЗПО «МПДЮТ».

Була обрана форма проведення: педрада – автоскопія, яка передбачала само огляд та оцінку підсумків та результатів освітньої, методичної та суспільної діяльності, участі вихованців та колективів у конкурсах, фестивалях, змаганнях, професійних успіхів й досягнень педагогічного колективу закладу за навчальний рік.

6 спікерів представити результати діяльності педагогічного колективу з реалізації основних завдань на 2022/2023 навчальний рік.

Світлана Горлова, заступник директора з НВР, в своєму виступі зазначила, що кожний навчальний  рік нашого закладу – особливий і неповторний. 2022 – 2023 навчальний рік проходив  під гаслоим «Усе буде Україна! Всупереч найскладнішому часу в Україні, заклад здійснював освітній процес, педагоги працювали  дистанційно та очно. Ключовим пріоритетом було збереження мережі гуртків закладу, впровадження сучасних технологій навчання та створення безпечних умов для здобуття позашкільної освіти. Вона також окреслила  спектр ключових питань, які було потрібно вирішити протягом навчального року:

  • безпечне освітнє середовище: нові виміри безпеки.
  • організація освітнього процесу в реаліях воєнного стану;
  • основні орієнтири національно-патріотичного виховання дітей та молоді;
  • основні орієнтири розвитку освітньої діяльності у 2023/2024 навчальному році

Пріоритетом у педагогічній діяльності педагогічного колективу було національно-патріотичне  виховання. Відбулись Всеукраїнські заходи: конкурс народного танцю «Натхнення Хортиці», фестиваль – майстерня авторської (бардівської) пісні «Сонячний зайчик», безліч благодійних патріотичних  акцій, квестів, арт – толок, онлайн засідань, квестів, флешмобів, відео дайджестів, до яких активно залучались вихованці, педагоги, батьки закладу. Одним з пріоритетних напрямків навчально – виховної роботи став медійний проєкт Медіа школи «Інтерв’ю з Героєм. Війна і творчість» (гурток «Журналістика та видавнича справа» керівниця Печерська І.М.),  що мав реалізацію протягом всього навчального року.

  • Цей рік відмічений ще одним вагомим здобутком – участю у ХІV Міжнародної виставці «Сучасні заклади освіти – 2023» в номінації  «Траєкторія розвитку фахової компетентності педагога як змістовний інструмент безперервного навчання впродовж життя». Автори Горлова С.В., Карпенко О.Ю., Шпіленок В.П.  Інноваційний досвід роботи нашого закладу здобув Срібну медаль.

Підсумок 2022-2023 навчального року  – це підсумковий захід «З Україною в серці!», який гармонійно поєднав концерт художніх колективів, вручення призу «Сонячний дельфін 2023» та вручення Свідоцтв про позашкільну освіту випускникам, який відбувся 26 травня 2023 року у ПК «Орбіта».

Всього у 2022-2023 році було проведено 50 масових заходів (26 у минулому), 5742 учасника (3362 у минулому). Для вихованців закладу та школярів міста: 38 заходів (13 у минулому), 3146 учасників. Міські та обласні заходи – 9 (12 у минулому), учасників – 680. Всеукраїнські заходи: 3 (1 у минулому), учасників 1246.

Попри непрості умови воєнного часу, творчі колективи закладу були учасниками різноманітних творчих онлайн-конкурсів та здобули вагомі перемоги: 188 конкурсів, 770 призових місць, Гран прі – 26; перше місце – 474; друге місце – 195; третє місце – 75.

Щорічним призом «Сонячний дельфін – 2023» нагороджено 74 вихованця закладу. Медалями «Зірковий колектив 2023» булі відмічені: студія образотворчого мистецтва (керівниця Олена Арсієнко), хореографічна студія «Весняночка» (художній керівник Наталія Воронцова, педагог Олена Скрипченко), вокально – хореографічна студія «Чайка» (художній керівник Юрій Трубчанінов), гурток «Квіткова «Фея» (керівниця Ганна Мінченко).

42 вихованця закладу отримали Свідоцтва «Про позашкільну освіту». Є такі, що обрали в подальшому спеціальності за напрямком навчання у закладі.

Олена Філоненко, практичний психолог, презентувала діяльність психологічної служби закладу, зокрема зупинилась на авторському проєкті #япоруч», який був направлений на створення безпечного  освітнього  середовища. У рамках проєкту відбулось 5 зустрічей, дуже цікавих та ефективних. Педагоги закладу отримували фахові поради, методики, тренінги, щодо психологічної підтримки себе та своїх вихованців, надання першої психологічної допомоги, зняття стресу тощо.

Як відбувалось адаптування освітнього процесу до умов сьогодення, розповів відео дайджест, який підготували завідувачі  відділами Світлана Корзун, Олена Шевкунова та Володимир Шпіленок (https://files.dp.ua/ua/5TWm )

Завідувачка відділом методичної роботи Ольга Карпенко здійснила ретельний аналіз результатів самоосвіти, підвищення рівня професійної компетентності педагогів та її вплив на якість освітнього процесу. В результаті моніторингу було виявлено, що 97% опитаних систематично займаються саморозвитком та підвищують свій професійний рівень. Переважна більшість (82%) педагогів вважають, що у закладі створені умови для постійного підвищення кваліфікації педагогів.

Для забезпечення ефективності управління самоосвітою педагогів у 2023/2024 н.р. методична та психологічна служба розробили Алгоритм самоосвітньої діяльності педагогів.

Topoff (закінчення) навчального 2022/2023навчального року: досвід, проблеми, перспективи – тема виступу директорки ЗПО «МПДЮТ» Людмили Маринюк. Вона  підвела підсумки освітньої діяльності у 2022/2023 навчальному році та визначила позитивні моменти, серед яких окремо підкреслила активну участь вихованців у конкурсах та змаганнях, плідну роботу нових гуртків, зокрема гуртка робототехніки (керівник Сергій Інденко), змістовну системну роботу з дітьми ВПО, що мешкають за адресою вул. Фанатська, 22, здійснення ефективного освітнього процесу у  дистанційному форматі.

Зазвичай, відбулось нагородження педагогів сертифікатами якості надання освітніх послуг, переможців конкурсу педагогічної майстерності «Творчість – категорія вічна» у номінації «Майстерня творця» та грамотами департаменту освіти і науки ЗМР.

Висловлюємо вдячність всьому педагогічному колективу закладу за плідну роботу в цей складний для всієї країни час. Готуємось до нових звершень. Все найцікавіше ще попереду!

Фото Бориса Дворного