РІДНА МОВА ДАЄТЬСЯ НАРОДОВІ БОГОМ…

21 лютого – Міжнародний день рідної мови.

Наша мова дивовижна. Наприклад, чи знаєте ви, що…

  • Українська мова не тільки одна з найкрасивіших у світі, але й прогресивніша. Перший кириличний стародрук 1491 року був створений саме українською мовою! До того ж, книги українською увійшли до 10 найперших у світі!
  • 2. Українська мова належить до індоєвропейської мовної сім’ї, яка почала формуватися 5-6 тис. років тому. Прото українська мова сформувалась у VІ-ІХ ст. до н.е. Вважається, що літературна українська мова утворилась у ХVІІІ ст. Першим твором нової української літератури визнається поема «Енеїда» Івана Котляревського.
  • Особливістю української мови є те, що вона багата на так звані зменшувальні форми. Таку форму має, як не дивно, навіть слово «вороги» – «вороженьки».
  • В українській мові й донині збереглися назви місяців з давньослов’янського календаря  – сiчень (час вирубки лісу), лютий (люті морози), березень (тут існує кілька тлумачень: починає цвісти береза; брали березовий сік; палили березу на вугілля), квітень (початок цвітіння берези), травень (зеленіє трава), червень (червоніють вишні), липень (початок цвітіння липи), серпень (від слова «серп» , що вказує на час жнив), вересень (цвітіння вересу), жовтень (жовтіє листя), листопад (опадає листя з дерев), грудень (від слова «груда» — мерзла колія на дорозі).
  • Найчастіше з українських творів перекладався «Заповіт» Тараса Шевченка: 147 мовами народів світу.
  • Офіційно День української мови та писемності в Україні святкується 9 листопада. Листячко за календарем опадає, але українська тільки розквітає.

До міжнародного Дня рідної мови вихованці нашого закладу, а саме:  гуртків «Графічний дизайн» (керівниця Ірина Соболь), «Петриківський розпис» (керівниця Тетяна Краснокутська), «Квіткова фея» (керівниця Ганна Мінченко), квітникарів-аранжувальників (керівниця Світлана Корзун), «Жар-птиця» (керівниця Ганна Шугай), англійської мови (керівниця Анна Романенко) взяли участь у вікторині «Українці – про мову яскраву, дзвінку і чудову», яку організував КЗПО «Центр позашкільної освіти» Дніпропетровської обласної ради. Тетяна Краснокутська, керівниця гуртка «Петриківський розпис» провела виховну годину «Подорож океаном рідної мови». Презентацію «21 лютого – міжнародний день рідної мови» підготувала для своїх вихованців Марина Московка, керівниця гуртка «Ліплення з солоного тіста». У гуртку англійської мови, керівниця Анна Романенко, провела заняття-змагання «Мово рідне, слово рідне» для молодших школярів. Ольга Громова, бібліотекарка Палацу, провела творчу зустріч за темою «Наша мова калинова» для вихованців хору студії «Чайка» (керівниця Корнєєва О.І.) та годину спілкування «Єдиний скарб у тебе – рідна мова» для дітлахів з сімей ВПО.

Вихованці гуртка «Графічний дизайн» об’єдналися та створили спільний творчий проєкт – відеоролик «Моє ДНК» на слова вірша Ірини Соболь.