СОКРАТ НЕЗЛАМНОЇ КРАЇНИ

24 листопада відбувся онлайн – захід з нагоди 300-річчя з Дня народження українського філософа, просвітителя, митця та мандрівника Григорія Сковороди, який зібрав учасників з різних країн світу.

Його називають українським Сократом, «людиною-університетом» та «мандрівною академією». Його генієм надихалися протягом століть шукачі всього світу, а його надзвичайна мудрість та знання людської душі дивує і навчає по цей час. Про нього з щирою вдячністю згадував Тарас Шевченко. Згадуємо і ми, бо він той, що мотивує і об’єднує, нагадує про найцінніше, особливо за часів надзвичайних випробувань для нашої країни.

Учасникам заходу випала нагода помандрувати стежками творчості українського світоча, захоплюючись дивовижною силою його слів, актуальних до сьогодні, провідницьких. Творчі посвяти, які б, певно, порадували митця, підготували юні шукачі з різних гуртків та творчих колективів нашого закладу.

Родзинками заходу стали вокальні та поетичні виступи від Фоміної Анастасії, Миргородської Таїсії з вокально-хореографічної студії «Чайка» (керівник вокального гуртка Т.В. Таран). Чудово передали поетичну мелодику неповторної поезії майстра вихованці «Театру моди, таланту та успіху «InspIRAtion» Скринник Мар’яна, Всеволод Скрима, Аміна Абасова, яка a cappella виконала пісню «Всякому городу свій нрав і права» (керівник  І.І. Борщ).  Діана Дячук, вихованка гуртка сценічної мови та конферансу «ГовориТи» (керівник А.О. Лаврова) прочитала пролог до заходу, який написала Олена Каменєва.

Від Слова знов відступить темрява –

Крокує мудрість крізь віки.

То Слово сина, Слово генія –

Григорія Сковороди.

Фортеця-слово, слово-криця,

До сьогодення йде здаля.

Цей світ ловив. Вважав – синиця,

Та не зловити журавля!

Сократ незламної країни!

Усе життя він мандрував.

Як заповіт звучить й понині,

Що світ ловив і не спіймав.

Чудові ілюстрації до байок Григорія Сковороди створили вихованці гуртка «Квіткова фея» (керівник Г.К. Мінченко). Вихованці хореографічної студії «Весняночка» (керівник Н.І. Воронцова) та гуртка «Жар – птиця» (керівник Г.М.Шугай) пройшли разом квест «Світ українського Сократа», який створила письменниця і сценаристка, керівник гуртка «ДіяСлова» Олена Каменєва. До речі, продовжити мандрувати чарівними стежками квесту зможуть всі бажаючи до 26 листопада.

Особливим сюрпризом став виступ ансамблю гітаристів «Акколада» м. Хаген, Німеччина. Його організувала  Ганна Хоменко з Запоріжжя, викладачка гри на гітарі, яка наразі вчить наших дітей у Німеччині. За три місяці їй вдалося створити дитячий ансамбль гітаристів, де є діти з Сум, Києва, Кривого Рогу, Конотопу, Одеси.

Байки, пісні та премудрощі Григорія Сковороди наразі лунають не тільки в Україні, але й у Франції, Польщі, Чехії, Болгарії, Іспанії, Німеччині. Наші вихованці не тільки вивчають та вшановують рідну культуру, але й прагнуть донести її всьому світові. Де б не перебували за вимушених обставин війни наші діти, вони знають та пам’ятають творчий завіт Григорія Сковороди: «Щоб бути щасливим треба знайти, пізнати самого себе». Отже, співають пісні, читають та пишуть вірші, малюють, мріють і наближають мир.

Ідея заходу, ведуча – Ірина Борщ. Модератор заходу  – Володимир Шпіленок.